Wat is menstruatie ondergoed? – Alles dat je moet weten!

Wat is menstruatie ondergoed? – Alles dat je moet weten!

Je hebt er misschien wel is van gehoord of zelf wel eens gedacht of er zoiets bestaat als speciaal ondergoed voor de menstruatie. Gek genoeg is dit concept nog vrij nieuw in Europa, dus wat is menstruatie ondergoed nou precies en is het zinvol om het ondergoed aan te schaffen? In dit artikel gaan we er verder op in.
Menstruatie ondergoed is ondergoed dat de reguliere hulpmiddelen (tampons, maandverband, etc.) voor de menstruatie vervangt en/of aanvult. In het ondergoed zit een speciale techniek verwerkt van verschillende stoffen die werken als een absorberende laag waardoor vocht kan worden opgenomen. Dit zou de kans op doorlekken moeten verkleinen.
Voor veel vrouwen zijn maandverbanden en tampons lang de standaard geweest, maar inmiddels is dit achterhaald. Veel vrouwen stappen over naar goedkopere en milieu vriendelijkere alternatieve hulpmiddelen om de menstruatie te doorstaan, denk bijvoorbeeld aan de menstruatiecup.
Menstruatie ondergoed is nog wat onbekender, maar begint wereldwijd zijn opmars te maken. Menstruatie ondergoed claimt namelijk hygiënischer, beter voor de gezondheid, het milieu en op de lange termijn zelfs goedkoper te zijn!

Hoe werkt menstruatie ondergoed?

Kort gezegd draag je het menstruatie ondergoed alsof je normaal ondergoed draagt, maar dan zonder inlegkruisje of maandverband. Het ondergoed zelf absorbeert namelijk je ongesteldheid en je kunt ze wassen en hergebruiken.

Het menstruatieondergoed maakt gebruik van het zogenaamde 3-lagen-systeem. Dit is een techniek op basis van meerdere lagen stof die allemaal hun eigen functie hebben.

De eerste laag, is de laag die in contact staat met je huid. Het is een fijne zachte stof, meestal van katoen. Het is een vocht transporterende laag, het laat vocht gemakkelijk door en het droogt snel op, waardoor je een schoon gevoel behoudt.
De tweede laag is de absorberende laag die in het midden van de lagen zit. Dit is een technische stof op basis van nylon en polyester om vocht door te laten, op te nemen en geurtjes te neutraliseren.
De derde laag zit aan de buitenkant. Het is een beschermend membraan, die voorkomt dat je gaat lekken. Het is een polyester, deze stof is waterdicht en ademend. Het houdt je droog, voorkomt lekken en is lucht doorlatend.

Hoeveel bloed kan het opvangen?

Hoeveel bloed het menstruatieondergoed kan absorberen hangt af van het model dat je draagt en van welk merk je het aanschaft. Er zijn namelijk meerdere merken en meerdere modellen. Thinx is bijvoorbeeld een Amerikaans merk die een ruime keuze aan verschillende type modellen aanbiedt: van strings tot aan boyshorts en afhankelijk van het type model is het absorberende vermogen van licht tot zwaar.
Let op: omdat een bestelling bij Thinx vanuit Amerika komt, betaal je hoge verzendkosten en importkosten!
De hipster van menstruatieondergoed.nl is het meest verkochte model en is zo ontworpen dat het voor de zware dagen geschikt is. Uiteraard kun je het ook voor de lichte dagen gebruiken. De slip neemt tot 20ml aan vocht op wat ongeveer gelijk staat aan 2 tot 3 maandverbanden of tampons.
Het merk Thinx heeft onlangs onderstaande advertentiecampagne gelanceerd, genaamd ‘MENstruation’. In deze controversiële reclame schetsen ze een wereld waarin mannen ook een menstruatie hebben, met als doel de taboe rondom de menstruatie te doorbreken.

Waar is menstruatie ondergoed van gemaakt?

Dit hangt ook af van het merk menstruatie ondergoed dat je koopt. Modibodi koopt verkoopt bijvoorbeeld ondergoed gemaakt van duurzame en ademende stoffen, waaronder bamboe en merino. Als je op zoek bent naar een veganistisch alternatief is onze hipster een beter alternatief, merino is namelijk afkomstig van schapen.
Er zijn dus kleine verschillen in welke stoffen gebruikt worden. Maar het principe is overal het zelfde. Het bestaat altijd in ieder geval uit een absorberende stof (dit is meestal katoen), om het vocht op te nemen en een vocht afstotende stof (dit is meestal PUL = Polyurethaan laminaat), zodat je niet kunt doorlekken.

Conclusie

We hebben veel geluk met hoe ver de markt voor alternatieve menstruatieproducten is gekomen: cups, herbruikbaar maandverband en menstruatie ondergoed. Niet alleen zijn deze methoden duurzaam, je bespaard er op den duur een hoop geld mee! Het wordt gelukkig steeds gemakkelijker en toegankelijker om te kopen.
Als je opzoek bent naar zo’n alternatieve methode is menstruatie ondergoed een hele gebruiksvriendelijke optie.
Voor meer vragen en antwoorden omtrent menstruatie ondergoed kun je terecht op onze FAQ pagina of mailen naar info@menstruatieondergoed.nl
Hoe denk jij over menstruatie ondergoed? Laat het ons weten in de reacties, wij zijn benieuwd!